Naar welk product ben je op zoek ?


Onderdeel van BSD Sport & Spel

Gebruikte houtsoorten ?

We weten ondertussen dat houten spelen ecologisch, duurzaam en ook best veilig zijn. Ook kennen we allemaal het materiaal hout, maar welke houtsoorten worden er gebruikt om dit leuke spelmateriaal te ontwerpen. Bij de meeste artikelen in deze webshop wordt bij de omschrijving de algemene term "hout" gebruikt omdat we niet over meer gegevens beschikken. Sommige leveranciers geven echter wel gedetailleerde informatie waarbij de volgende houtsoorten naar voor komen :

MDF hout : kleine houtvezels die onder grote druk en temperatuur tot een plaat geperst worden waarbij hars gebruikt wordt als bindmiddel. MDF is vrij glad, trekt niet krom en splintert niet. Wel moet je opletten met warmte en vocht, indien niet behandeld trekt het vocht aan en kan het uitzetten bij warmte. Deze houtsoort wordt gebruikt bij o.a. damborden, schaakborden, pitjesbakken, houten ludo,...

Multiplex platen zijn opgebouwd uit meerdere lagen van houtfineer die met elkaar verlijmd zijn. Het is zeer vlak sterk hout en is niet beïnvloedbaar door vocht en temperaturen. Multiplex is verkrijgbaar in verschillende diktes en afmetingen. De rolplanken, de Pedasan en de sjoelbak mini-S inklapbaar zijn gemaakt van multiplex hout.

Beukenhout : een sterk en hard hout dat niet splintert en daardoor ideaal is voor het maken van houten spelmateriaal. Wordt o.a. gebruikt voor het maken van het tafelkegelspel, numbers kubb en de balanceerstenen.